Новини
Експерти очакват до 12% ръст при сделките с имоти

10

Jan

2016

09

Jan

2016

08

Jan

2016

Експерти очакват до 12% ръст при сделките с имоти

Малките имоти са сред най-предпочитаните

След изключително успешната 2015 г, в рамките на която беше реализиран ръст в продажбата на недвижими имоти - между 8 и 12% при различните типове имоти (на база на офертните цени), 2016г се очертава още по-динамична.

“Очакваме с 30% повече българи да изберат да купят второ собствено жилище”, коментира Красимир Борисов от Асоциация на бизнес експертите. “Налице са рекордно ниски лихви по депозитите и увеличение на средната работна заплата за страната, което опосредства все по-достъпната покупка на собствено жилище с помощта на ипотечен кредит.”

Борисов ще проведе на 27 февруари 2016 г в хотел Новотел, София първия по рода си семинар "Златните правила при сделки с имоти".

Малките имоти са сред най-предпочитаните – те са леснодостъпни, а и доходността от наем в момента е над 10 пъти по-висока от лихвата при депозит в банка, което ги прави изключително подходящи и с инвестиционна цел.

Нещо повече, размерът на наемите през 2015г не се промени драстично и гонеше през цялата година ръстът в цените на имотите – тенденция, която очакваме да се запази и през 2016 г. Данните сочат, че следващите няколко месеца ще открият ясно две групи потребители на пазара – едните ще купуват собствено жилище, защото имат стабилни доходи и ясни планове за развитието, те ще се възползват от ниските лихвени проценти и ще купят имот, другите ще предпочетат да живеят под наем, защото все още нямат стабилни доходи, за да покрият ипотеката или планират да сменят местожителството си.