Новини
Скрити комуникации и неясно предназначение на терени може да оскъпи или забави инвестиционните проекти

10

Jan

2016

09

Jan

2016

08

Jan

2016

Скрити комуникации и неясно предназначение на терени може да оскъпи или забави инвестиционните проекти

На какво трябва да обърнат внимание инвеститорите, които решават да стартират проект на стар парцел

Старите логистични и производствени бази все по-често са обект на интерес от страна на инвеститорите в страната. Част от предприемачите решават да разширят или реновират съществуващите бази, докато други използват парцела, за да стартират напълно нов проект. И в двата случая по-неопитните инвеститори се изправят пред поредица от неочаквани проблеми, коментират от Корект Проект, компания, специализирана в цялостното обслужване на строително-инвестиционни проекти.

„След раздвижването на пазара на логистични площи и предвид относително високите цени на голяма част от свободните терени, покупката и преустройството на вече съществуващи производствени и складови бази се среща все по-често”, казва инж. Димитър Недев, управител на Корект Проект. „Не са редки случаите, в които липсата на правилна преценка още на етапа на инвестиционното намерение е предпоставка за оскъпяване, забавяне или дори невъзможност да се осъществи даден проект във варианта, в който е планиран в началото”, казва още Недев.

Той очертава няколко основни пропуска при покупката на терен, възприеман като индустриален. „Понякога се оказва, че парцелът попада в рамките на градоустройствена зона, като параметрите му вече са усвоени. Това означава, че има конкретни забрани или невъзможност за разширяване и плановете на инвеститора се оказват невъзможни”, казва Недев. Друг чест случай е наличието на скрити комуникации.

„Имали сме немалко клиенти, купили на пръв поглед подходящ за своята сграда терен. След проучване обаче се оказва, че през него преминава подземна инфраструктура, чието съществуване не е отразено в документите. Това води до съществена промяна в първоначалните планове на предприемачите – времева и финансова”.

Друг проблем, с който могат да се сблъскат инвеститорите, е характерен за преустройствата на съществуващи сгради.