Новини
Младост и центъра ще привличат интереса на купувачите на имоти

10

Jan

2016

09

Jan

2016

08

Jan

2016

Младост и центъра ще привличат интереса на купувачите на имоти

Жилища с 3 и повече стаи ще бъдат търсени през 2016 г.

С 5 -7% максимум ще нараснат цените на жилищните имоти през 2016 година. Това са жилища в определени предпочитани сгради, които са добре поддържани, с добра функционалност и на предпочитана локация в столицата. Повече ще бъде покачването на активността, като и двата очаквани ръста ще бъдат валидни основно за София. Това посочват в пронозата си за следващите 12 месеца от Имотека.

„Предпоставките за ръст в активността и цените са ясно видими – интересът е значителен, инвеститорите се стремят да отговорят на търсенето, хората предпочитат съхранението на спестяванията си в имот поради липса на по-добра алтернатива”, казва Люба Атанасова, изпълнителен директор на Имотека. „Възможно е да има известни разминавания в „комуникацията” между продавачи и купувачи”, прогнозира Атанасова.

По думите й, Младост и Център ще бъдат основните предпочитания на купувачите и те ще се стремят да намерят подходящ имот в тези райони. В същото време строителните предприемачи са насочили проектите си в южните райони на града и по протежението на метрото. На юг излизат нови конкурентни проекти.

„В Младост интересите на двете страни се срещат, но няма как да има много нови проекти в центъра на столицата поради практическата липса на пространство. В същото време интересът към места като Докторска градина, ул. Съборна, района на НДК, пресечните на бул. Витоша улици се запазва. Ключово предимство е обликът на тези локации, който е много по-добър, сравнен със състоянието на градската среда в немалко от софийските квартали”, казва Атанасова.

Според нея, основната причина за интереса към центъра, извън облика и комуникативността, е доброто вътрешно разпределение на имотите.